ДесертиКолачиРецепти

Ресани

Доколку сакате да се почастите со нешто неодоливо слатко и софистицирано, овие колачиња ќе бидат совршен избор! Со меко тесто, ароматичен мармалад и слој темно чоколадо, овие колачиња ќе ве воодушеват од првиот залак. Погодни за сите прилики – од семејни собири до специјални моменти кога сакате да ги изненадите вашите блиски.

 Состојки:

  • 4 јајца
  • 450 г шеќер
  • 800 г брашно
  • 250 мл масло
  • 1 ванила
  • 1 пециво
  • 100 г темно чоколадо
  • 400 г мармалад (по избор)

Начин на подготовка:

  1. Во голема чинија, изматете ги јајцата, шеќерот и ванилата додека не добиете пенаста смеса.
  2. Додадете го маслото во изматената смеса и добро измешајте.
  3. Во смесата додадете го брашното измешано со пецивото, па убаво соединете ги сите состојки додека не добиете компактно тесто.
  4. Измесете го тестото во топка и ставете го на набрашнета површина. Сукате кора со дебелина од 5 мм.
  5. Со чаша, исечете кругови од тестото и редете ги во тава обложена со хартија за печење.
  6. Печете ги во претходно загреана рерна на 180°C околу 15 минути, или додека не добијат блага златно-кафена боја. Тие треба да останат бели и мекани.
  7. Филувајте ги со мармалад по желба, па редете ги едно на друго, правејќи слоеви.
  8. Растопете го чоколадото и прелеејте ги колачињата на врвот за да добијат финален чоколаден сјај.

Едноставни за подготовка, а неверојатно вкусни! Овие колачиња ќе станат вашиот омилен десерт кога ќе посакате нешто сладко, а чоколадото и мармаладот создаваат неверојатен баланс на вкусови.

Не заборавајте да ги споделите со најблиските и да уживате во секој залак!

Next Article:

0 %