Доколку сакате да се почастите со нешто неодоливо слатко и софистицирано, овие колачиња ќе бидат совршен избор! Со меко тесто, ароматичен мармалад и слој темно чоколадо, овие колачиња ќе ве воодушеват од првиот залак. Погодни за сите прилики – од семејни собири до специјални моменти кога сакате да ги изненадите вашите блиски.
Состојки:
- 4 јајца
- 450 г шеќер
- 800 г брашно
- 250 мл масло
- 1 ванила
- 1 пециво
- 100 г темно чоколадо
- 400 г мармалад (по избор)
Начин на подготовка:
- Во голема чинија, изматете ги јајцата, шеќерот и ванилата додека не добиете пенаста смеса.
- Додадете го маслото во изматената смеса и добро измешајте.
- Во смесата додадете го брашното измешано со пецивото, па убаво соединете ги сите состојки додека не добиете компактно тесто.
- Измесете го тестото во топка и ставете го на набрашнета површина. Сукате кора со дебелина од 5 мм.
- Со чаша, исечете кругови од тестото и редете ги во тава обложена со хартија за печење.
- Печете ги во претходно загреана рерна на 180°C околу 15 минути, или додека не добијат блага златно-кафена боја. Тие треба да останат бели и мекани.
- Филувајте ги со мармалад по желба, па редете ги едно на друго, правејќи слоеви.
- Растопете го чоколадото и прелеејте ги колачињата на врвот за да добијат финален чоколаден сјај.
Едноставни за подготовка, а неверојатно вкусни! Овие колачиња ќе станат вашиот омилен десерт кога ќе посакате нешто сладко, а чоколадото и мармаладот создаваат неверојатен баланс на вкусови.
Не заборавајте да ги споделите со најблиските и да уживате во секој залак!