ДесертиКолач / РолатРецепти

Ролат со три фила (Potica)

Ако сте љубител на домашни, слоевити десерти кои комбинираат традиција и богат вкус, овој ролат со три различни филови ќе ве освои уште при првиот залак. Едноставен за подготовка, а  вистинско слатко задоволство за трпезата.


СОСТОЈКИ
ТЕСТО:

  • 500 г брашно

  • 200 мл млако млеко

  • 60 г шеќер

  • 1/2 коцка свеж квасец

  • 1 јајце

  • 1 ванилин шеќер

  • 100 мл масло

  • прстофат сол

ФИЛ СО АФИОН:

  • 100 г шеќер

  • 1 лажица рум

  • 170 мл млеко

  • 200 г мелен афион

  • рендана кора од 1 лимон

  • 1 белка

ФИЛ СО ОРЕВИ:

  • 100 г шеќер

  • 1 лажица ванила

  • 100 мл млеко

  • 200 г мелени ореви

  • 1 белка

ФИЛ СО МАРМАЛАД:

  • околу 8 лажици мармалад

  • 2 жолчки за премачкување

  • шеќер во прав за посипување


ПОДГОТОВКА:

  1. За тестото – во сад ставете млако млеко, издробете квасец и додадете 60 г шеќер. Измешајте ги состојките. Нема потреба да стои.

  2. Во друг поголем сад ставете брашно и направете дупка во средината.

  3. Додадете ја смесата со квасец, јајце, ванилин шеќер, масло и прстофат сол, и замесете тесто.

  4. Откако ќе се соединат состојките, ќе ви биде полесно да месите на работната површина.

  5. Ставете го тестото во сад, покријте го со крпа и оставете го да кисне на собна температура околу 1 час.

  6. Додека тестото одмара, подгответе ги филовите.

  1. За филот со афион – во тенџере ставете шеќер, рум и млеко, загрејте за да се стопи шеќерот.

  2. Тргнете од шпорет и додадете мелен афион и рендана кора од лимон, измешајте.

  3. Оставете да се излади.

  4. За филот со ореви – постапката е иста: шеќер, ванила и млеко загрејте, потоа додадете мелени ореви.

  5. Оставете да се излади.

  6. Изматете белка во цврст снег и измешајте ја со изладениот афионов фил.

  7. Истото направете и со оревовиот фил.

  8. Лесно побрашнете ја работната површина и истурете го стасаното тесто.

  9. Поделете го на 6 еднакви делови.

  10. Од секој дел направете топче, покријте ги со крпа за да не се сушат.

  11. Расукајте три топчиња, секое на околу 20 x 30см.

  12. Секое тесто намачкајте го со половина од трите фила.

  13. Потоа наредете ги едно врз друго.
  14. Сето тоа роловајте го во ролат.

  15. Префрлете во калап со хартија за печење.

  16. Повторете ја постапката со останатото тесто и филови.

  17. Двата ролати печете ги во загреана рерна на 170°C околу 40 минути.

  18. Покријте ги со крпа и оставете да се оладат.

  19. Пред сервирање, посипете со шеќер во прав.

Со секое парче од ролатот, вкусот ве враќа во топлината на домашната кујна. Споделете ја со најблиските и создадете спомени што мирисаат на слатко.

На здравје!

You may also like