ДесертиКолач / РолатРецепти

Колач со вишни

Мек, сочен, со слатко – киселкаст вкус е овошниот колач со вишни🍒

Потребни состојки:

  • 100 гр шеќер
  • 200 мл јогурт
  • 90 гр брашно
  • 3 јајца (на собна температура)
  • 500 гр вишни
  •  кесичка ванилин шеќер
  • 5 гр путер
  • 2 лажици шеќер за тавата
  • шеќер во прав по вкус

Подготовка:
За да го подготвите овој десерт потребни ви се неколку чекори. Најдолг е оној на чистење на вишните.

Измијте ги вишните, извадете го стеблото и извадете ги семките.

Подмачкајте ја тавата за печење и посипете ја со 2 лажици шеќер. Овој чекор ќе помогне да се спречи лепењето на тортата на дното.

Потоа наредете ги вишните во тавата (види слика) и привремено оставете ги на страна.

Јајцата со шеќерот се матат во сад со помош на електричен миксер, додека смесата не стане лесна и густа што и ќе достигне двојно поголем волумен.

Додадете прстофат сол и просеаното брашно. Се меша со дрвена лажица или лопатка од дното нагоре додека не се добие хомогена смеса.

На смесата додајте го јогуртот, кој бил на собна температура и нежно измешајте.

Добиеното тесто прелијте го врз вишните рамномерно распоредувајќи го.

Се пече во загреана рерна на 180 степени 35/40 минути, додека колачот не стане мек и златен.

Извадете го од рерна и посипете со шеќер во прав пред послужување.

Колачот највкусен е кога ќе се послужи млак./Б.Б.

Next Article:

0 %