По овој рецепт подготвувам и овошни мафини со сезонско овошје, но овие ги подготвив со домашен џем од јагоди.
Рецептов е за подготовка на 24 мафини.
Потребни состојки:
- 4 јајца,
- 250 гр. шеќер,
- 300 гр. брашно
- Прашок за пециво
- Ванилин шеќер
- 200 мл. јогурт
- 50 мл. масло
- 100 гр. Чоколадни топчиња
- Џем од јагоди
- шеќер во прав за посипување
Јајцата, шеќерот и ванилин шеќер се матат со миксер додека не станат пенливи. Мешајте додека шеќерот не се раствори и убаво не се измеша. Се додаваат јогуртот и маслото. Намалете ја брзината на миксерот на минимум. Постепено, лажица по лажица, додавајте го просеаното брашно со прашокот за пециво и продолжете да матите уште малку додека смесата не се соедини и грутките не исчезнат. На крај се додаваат чоколадните топчиња.
Во намастени модли за мафини се тура смесата и се печат петнаесет минути на 220 Ц, малку да заруменат.
Се вадат од модлите и се редат во хартиени модли, кога ќе се оладат, во средина се прави длабнатинка и во неа се полнат со џем. Потоа се посипуваат со шеќер во прав.
Наздравје сладење! /Б.Б.