Кремаста, чоколадна торта, брза за подготовка, без печење. Јас ја направив со ореви, но следниот пат ќе ја правам со бадеми. Вие правете како си јадете најмногу.
Потребни состојки:
- 200 грама чоколадо за готвење,
- 100 грама темно чоколадо,
- 600 мл слатка павлака,
- 300 грама мелени ореви (бадеми или лешници),
- 300 грама мелени бисквити,
- 200 грама путер на собна температура.
Начин на подготовка:
ФИЛ: Во тенџере се ставаат 200 грама чоколадо за готвење и 500 мл слатка павлака, на појака температура со мешање да се стопи чоколадото. Откако е стопено се трга на страна да се олади. Оладено се мати со миксер да стане кремасто. Во кремот се додаваат 100 грама мелени ореви и 100 грама мелени бисквити и се меша се заедно.
ПОДЛОГА: Во длабок сад се ставаат 200 грама мелени бисквити, 100 грама мелени ореви и 100 грама путер. Се заедно се меша да се сврзат состојките, ако е многу суво се додаваат 2-3 лажици млеко. Оваа смеса се тура во 22 см. модла за торти, со лажица се притиска смесата да се распореди насекаде.
- Врз подлогата го ставаме филот.
ГОРНИОТ СЛОЈ: Во длабок сад се ставаат 100 грама мелени бисквити, 100 грама мелени ореви и 100 грама путер. Се заедно се меша да се сврзат состојките. Овој слој треба да е сув, песоклив.
- Врз филот се тура овој песоклив слој.
ПРЕЛИВ: Во тенџере на силен оган се става 100 грама темно чоколадо и 100 мл слатка павлака. Се меша се додека не се стопи чоколадото.
- Врз песокливиот слој се тура топол преливот. Откако преливот ќе се олади, тортата се става во замрзнувач да стои најмалку час. Потоа се вади, се украсува со јатки ореви и се служи. Се чува во фрижидер за одржување.
Наздравје сладење! /Б.Б.
Product Review
Благодарам
Your Review is appreciated