Меки, надуени, со млечен вкус се овие лепчиња за хамбургер.
Потребни состојки:
- Од 900 гр. до 1кг. брашно,
- 500 мл. млеко,
- 40 гр. свеж квасец,
- голема лажица мед,
- голема лажица сол,
- лажица маслиново масло,
- две жолчки за премачкување,
- сусам по желба.
Подготовка:
Во длабок сад се замесува тесто од сите состојки, освен жолчките кои се за премачкување на лепчињата. Тестото треба да е меко, скоро лепливо, се покрива со памучна крпа и се остава да стаса околу 40 минути. Потоа се вади од садот и се размесува на набрашнета површина. Се формираат топчиња со големина по ваша желба и се редат во тава обложена со хартија за печење. Повторно се покриваат со памучна крпа и се оставаат уште еден час.
Се премачкуваат со изматените жолчки, по желба се става и сусам и се печат 20 до 25 минути во загреана рерна на 230 Ц, за убаво да заруменат.
Наздравје!