Салепот е хранлив и вкусен десерт, се користи како лек за настинки, кашлица и напиток против дијареја кај деца. Тој е вкусен, топол, сладок пијалок идеален за студените зимски денови.
Состојки:
- 4 лажици салеп
- 2 лажици шеќер/мед/стевиа
- ¼ лажичка ѓумбир
- 1/2 лажичка цимет за вкус и декорација
- 300 мл млеко
Подготовка: Ставете две големи лажици млеко во мал сад и додадете ги сувите намирници. Мешајте да се соединат.
Во длабок сад – лонче, ставете 300 мл млеко на средна температура. Додадете ја претходно добиената смеса и гответе околу 5 минути со постојано мешање, на јака температура веднаш загорува. Салепот е готов кога пената ќе почне да се крева. Наросете цимет и послужете.
Наздравје!