Представете си го следниот момент: топли, миризливи пиварки кои ќе ве изненадат со својот вкус. Со еден залак, ќе се почувствувате како да сте се вратиле во времето, кога десертите беа подготовувани со љубов и внимателност, а секој залак носеше дел од традицијата. Овој рецепт за пиварки е токму тоа – комбинација на нежно тесто, кое е натопено во шербет, а потоа се валкани во кокос, давајќи им додатна арома. Лесно се подготвуваат, а секој ќе го најде својот омилен начин на полнење – било да се полнат со слатко, џем или јатки, или пак празни за оние кои сакаат да уживаат во чистиот вкус на ова уникатно благо.

Првин се подготвува шербетот:

  • 800 мл вода
  • 1 кг шеќер
  • 2 ванили

Откако ќе зоврие, да се вари уште 10 минути, па се остава да се олади.

  • 100 гр кокос за валкање

Тесто:

  • 250 мл пиво
  • 500 мл масло
  • прстофат сол
  • прстофат шеќер
  • прашак за печиво
  • брашно по потреба 800-1000 гр., тестото да биде меко.

Ако сакате од тестото да ги обликувате како кифлички, тестото го делите на осум топчиња, секое топче се расукува како диск од 20 см па се сече на осум еднакви дела или форми по ваш избор топчиња…  Во средината се става по желба оревче, слатко, џем или без ништо, секој по свој вкус, па се ролова.
Пиварките се редат во намастена тава или на масна хартија и се печат 20 минути во загреана рерна на 200 Ц, малку да заруменат. Потоа топли се топат во ладниот шербет, а потоа се валкаат во кокос или мелени ореви.

Ако сте љубители на десерти со кокос, овие пиварки ќе бидат вистински хит на вашата трпеза!

На здравје!

Next Article:

0 %