Постојат голем број рецепти за подготовка на торта со тиква, позната и како тикварник. Ви го претставуваме нашиот, едноставен и лесен традиционален рецепт за тикварник, со наши додатоци со кој ќе добиете необичен вкусен десерт.
Потребни состојки:
- Кило варена и пасирана тиква,
- три јајца,
- 150 гр. шеќер,
- 40 мл. масло,
- ½ лажичка прашок за печење,
- кесичка ванилин шеќер,
- лажица брашно,
- ½ лажичка цимет,
- ¼ лажичка мускатно оревче,
- ¼ мелено каранфилче,
- млеко по потреба.
Намаз:
- 100 гр. крем сирење,
- 50 гр. шеќер во прав,
- две лажици варена тиква,
Сите состојки од намазот се матат со миксер.
- 150 мл. слатка павлака изматена да се декорира тикварникот.
Се матат јајцата со шеќерот и ванилата, им се додава тиквата и маслото и се матат до изедначување на смесата. Кога се убаво соединети, се додава прашокот за печење, циметот, мускантното оревче, каранфилчето и брашното и се мешаат со лажица. Смесата се става во намастено тавче и се пече дваесетина минути во рерна загреана на 220 степени.
Оладеното тесто се премачкува со тенок слој од намазот. Врз него се става изматена слатка павлака.
Наздравје!/Б.Б.