Главни јадењаМафиниМезињаРецептиТрадиционални рецепти

Сарма од блитва со кисела павлака

Вистинската магија на ова јадење се случува кога врз зготвената сарма се додава креместиот прелив од кисела павлака и јајца, создавајќи сатенски, нежно златен слој кој ја заокружува целата композиција. Секој залак е богат, кремаст и свеж.

Овој рецепт не е само оброк, туку и искуство – совршено за семејни средби, празнични вечери или секогаш кога сакате да го изненадите вашиот стомак со нешто вкусно. Меко, сочно и кремасто, сармата од блитва со кисела павлака ќе го освои вашето срце и ќе ја претвори секоја трпеза во вистинско уживање.

Состојки:

  • 24 лисје од блитва
  • 500 грама мешано месо
  • 150 грама ориз
  • главица кромид
  • морков
  • лажица црвен пипер
  • оригано, црн бибер и сол
  • 50 мл. доматен сос
  • 150 мл. вода

Прелив:

  • 250 гр. кисела павлака
  • 2 јајца
  • сол и бибер по вкус

Подготовка:

Во зовриена вода се додава голема лажица сол и се ставаат лисјето да се варат 5 минути на средна температура.

На оган, во тава се тура масло за готвење, кога ќе се загрее се тура морковот исечкан на ситни коцки да се пропржи, па се додава кромидот. Потоа се додава месото и се пржат уште 5-10 минути, се додаваат зачините по вкус и оризот, се меша се заедно да се сврзи и се трга од оган.

Се става лист на маса и на почетокот од листот се става голема лажица фил, се витка листот, за да не се гледа филот. Завиткани сармите се редат во тенџере или огноотпорен сад, па се полеваат со топла вода и доматен сос, да се покријат и се ставаат во загреана рерна на 22о Ц да се печат 20 минути, потоа се полеваат со преливот од кисела павлака и јајца и се оставаат да се потпечат уште 10 минути.

Сарма од блитва со кисела павлака е јадење што совршено ги комбинира традиционалните вкусови со современите додатоци, создавајќи уникатно и неодоливо искуство. Со својата свежина, мекост и кремаста завршница, ова јадење ќе стане вистински хит на вашата трпеза, без разлика дали го подготвувате за семеен ручек или посебна пригода. На крај, ова јадење е не само храна, туку и одраз на љубовта и вниманието во кујната, која секогаш носи радост и задоволство.

На здравје!

 

Next Article:

0 %