Сакам намази, брзо се подготвуваат и супер се комбинираат со брускети, со потпечени лепчиња или со кифлички, затоа ја ставам базичната рецепта на блогот. Овој намаз дефинитивно ќе го подготвувате често, многу е вкусен, а може да му додавате и други состојки за да е декоративен, на пр. цвекло за да има убава розова боја или авокадо да има зелена пролетна боја, со што вашата трпеза и ќе ви донесете насмевки Вам или на вашите гости.
Потребни состојки:
- свежо пиле до 1300 гр.
- 3 лажици мајонез
- 1 лажица сенф
- лажичка сол
- бибер по вкус
- 100 мл. течност што е варено пилето
- 3 дафинови листа
Начин на подготовка:
Во тенџере се става пилето се полни со вода и се става да се вари, кога ќе зоврие првата вода се истура, потоа полниме нова чиста вода се додаваат дафиновите листови и се остава да вари додека да се одвои месото од коските.
Кога е сварено и оладено пилето, се чисти месото од коските и кожата и се става во блендер, му се додаваа течност од варењето, мајонезот, сенфот, солта и биберот. Се заедно се блендира. Се чува во фрижидер.
Наздравје!