Уживајте во животот и во малите слатки задоволства.
Состојки:
- 3 белки,
- 240 грама шеќер,
- лажичка оцет.
Фил:
- 150 грама маскарпоне,
- 100 грама шеќер во прав.
- 150 грама капинки.
Белки се матат со миксер – цврст снег, потоа без да се прекине матењето се додава постепено шеќер и на крај се додава едно мало лажиче оцет, не е важно каков, јас ставив јаболков, може и вински. Се полни шамот во торбичка од шприц и се формираат гнезденца во плех (обложен со хартија).
Се печат на 100 степени, во загреана рерна еден час без отварање, се исклучува рерната и не се отвараат уште 10 минути. Кога ќе се оладат се полнат со филот ( изматено маскарпоне со шеќерот во прав) и врз нив се става свежо овошје по желба.
Се печат на 100 степени, во загреана рерна еден час без отварање, се исклучува рерната и не се отвараат уште 10 минути. Кога ќе се оладат се полнат со филот ( изматено маскарпоне со шеќерот во прав) и врз нив се става свежо овошје по желба.
Наздравје!