Највкусно, здраво, летно мезе е пинџурот. Ако во него ставите и неколку лути пиперки, да налутува по малку со домашно топло лепче и сирење е добитна комбинација. Ова е мојата традиционална рецепта за пинџур по која го подготвувам.
Потребни состојки:
- 750 гр. печени зелени пиперки (2-3 лути пиперки)
- 400 гр. печени домати
- печен модар патлиџан
- 3 чешниња лук
- 50 мл. масло за јадење
- Сол по вкус
Начин на подготовка:
Печените пиперки, домати и модар патлиџан се лупат, се чистат пиперките од семките и се оставаат во цедалка, половина час да излезе течноста.
Во дрвен аван се толчи лукот со лажица сол, кога ќе стане кремаста смеса се додаваат постепено пиперките, доматите и модриот патлиџан и се толчи се заедно додека пинџурот ја добие посакуваната текстура. Се додава сол по вкус и на крај врз пинџурот се полева маслото претходно загреано да чврчне.
Наздравје! /М.М.
Подолу на видеото може да го погледнете начинот на подготовка.