Компири на поинаков начин: крцкави гнезденца со kашкавал – вкусот кој ќе ве oсвои!
Доколку сте љубител на иновативни и невообичаени рецепти, оваа комбинација од крцкави компири и кромитчиња ќе го разбуди вашиот апетит. Замислете: компирите исполнет со неочекувани вкусови и текстури. А сето тоа во форма на крцкави гнезденца, полни со кремаст кашкавал – совршената хармонија на вкус и презентација!
Состојки:
- 3 компири
- 2 јајца
- 2 млади кромитчиња
- 2 лажици брашно
- 30 грама чајна или сланина
- Сол и бибер по вкус
- Масло за пржење
- 50 грама кашкавал (по желба, во средината на гнезденцата)
Подготовка:
- Подготовка на компирите:
Почнете со компирите! За разлика од вообичаеното сечење, овде ќе ја користиме сечкалката за да добиеме тенки ленти, слични на шпагети. Ваквиот начин на сечење ќе ви овозможи да добиете не само крцкави, туку и многу слоеви на вкус!
Ако немате сечкалка, можете да се послужите и со нож, но не заборавајте да ги направите лентите што е можно потенки. - Подготовка на смесата (подолу има видео со подготовка):
Во чинија, ставете ги јајцата и додадете ги младиот кромид, ситно исечканата чајна или сланина, и брашното. Сето ова добро измешајте, за да добиете хомогена смеса. Не заборавајте да додадете сол и бибер по вкус!
Во оваа смеса додајте ги компирите и мешајте, секоја лентичка да е покриена со јајцата и останатите состојки.
Во голема тава, загрејте масло на умерен оган. Кога ќе е доволно топло, започнете да формирате мали “гнезденца” од смесата со помош на лажица или раце. Пржете ги од двете страни додека не станат златно-кафени и крцкави.
Пред да ги завршите, во центарот на секое гнезденце додајте малку кашкавал и оставете го да се растопи, додавајќи му тој кремаст и богат вкус. Кога ќе ги извадите од тавата, ставете ги на хартија за да го отстраните вишокот на масло. Овие крцкави гнезденца се совршени како самостоен оброк или како прилог за вашиот омилен месен избор. Ќе бидат фантастични и со тенки колбаси и праз, како што јас ги комбинирав, но можете да ги послужите и со различни салати или сосови.
Овој рецепт е не само вкусен, туку и необичен за подготовка. Резултатот е крцкав, богат оброк што ќе ги освои сите, а со малку креативност, може да се претвори во вистински хит на секоја трпеза. Сигурно ќе го пробате, и кога ќе го направите, верувајте ми, не ќе можете да запрете на само едно парче!
Дали сте подготвени да ги изненадите вашите сетила? Пробајте ги овие компири на поинаков начин и уживајте во секој крцкав залак!